Să îl iubim din nou pe Santa Claus

 vintage_santa_claus_fine_art_christmas_ornament-r08bcb75b3d564cfcb3a1058beeb702e7_x7s2s_8byvr_512

A răsărit la geam steluţa mea,
atinsă de prima zăpadă,
şi ninge peste mine cu aripi de nea
şi-ncredere, deodată.

Se-ascunde după lună, de ruşine
că nopţile, ades, m-a ocolit
şi mă îmbie să o iau cu mine
şi să o iert că nu m-a mai iubit.

Pierdută printre rânduri, în cuvinte
atât de vechi şi încă perimate,
mi-am regăsit mirarea de copil cuminte,
şi mi-am reaşezat stelele-n braţe.

Şi îl poftesc definitiv pe Moş Gerilă
să plece-n pribegie peste nori,
şi o distanţă, mai propun ca apostilă,
să se-nfiripe pe vecie între noi.

Eu acum te aştept, steluţa mea,
chiar dacă nu e noaptea de Ajun,
să fiu din nou al tău, dacă ai vrea
să mi-l aduci acum pe Moş Crăciun.

Să punem toate toamnele deoparte
şi să dansăm cu iernile un vals,
să fim noi înşine, acei din carte,
şi să-l iubim din nou pe Santa Claus.

Nu sunt poveşti c-aşa va fi să fie,
în stele am citit despre ninsoarea
ce ne va rostui în altă simfonie
şi ne va scrie-n inimi, primăvara.

 sursa foto: zazzle.com

20 thoughts on “Să îl iubim din nou pe Santa Claus

  1. Vad rezultatul si imi spun razand
    Ca ma invart din nou in cerc:
    In loc s-ajung la Disneyland,
    Cumpar bilet la Luna Parc.

    Se pare ca romanul cancelar
    Va fi invins de micul soricar.

  2. una peste alta, observ ca clasa politica romaneasca nu se maturizeaza deloc. in consecinta, avem puzderie de partide politice pierdute in anonimat, sustinand puzderie de candidati la presedintie, si ei pierduti in acelasi anonimat. o parte a electoratului isi doreste cu ardoare ca influenta comunista sa dispara, dar reprezentantii politici ai dreptei nu au niciodata forta sa invinga. scoala politica romaneasca tot de orientare stanga este. cum o dai, tot ei reusesc sa-si stabileasca cele mai bune campanii, sa tinteasca segmentul de electorat cel mai indicat si sa il manipuleze cel mai bine.
    citesc acum, comentarii pe marginea acestor campanii electorale si vad ca multi il acuza pe iohannis de slabiciune. implicit, si ACL sunt acuzati de acelasi lucru. si ma intreb atunci: cum ar putea un candidat dintr-o dreapata asa slaba sa conduca o tara, in concubinaj cu opozitia sa?

  3. doar o observaţie, amară: votul ăsta a arătat aşa cum trebuia să arate. după o campanie în care unii au fost mândri că sunt români, numai transilvania este albastră. e trist… şi mă abţin să spun mai mult (îmi reproşez cumva înverşunarea pe care o am în limbaj şi în gând). în fond locul acesta este al poeziei, al scrisului frumos…

    • de cand tii tu sa sa te abtii, felino? zi ce ai de zis, ca abia astept sa citesc. nu te-am vazut inca sa reusesti sa vorbesti asa urat incat sa imi lezezi privirea. 😀

      • 😀 mă faci să râd, deşi îmi vine să mă sui pe pereţi de fapt.
        abţinerea vine din gândul că locul acesta, impregnat de literatură ar trebui ferit de politică. (subiect inflamabil şi sordid). şi din respectul faţă de voi: vorba era despre moş crăciun, parcă. 🙂
        altfel, îmi păstrez blana curată, cum prea bine ştii şi de multă vreme, pot să fiu niţel şovină, furioasă şi enervată şi fără injurii. aşa mi-e firea, asta sunt.

        • pai, daca nu voiam a discuta politica, nu aparea postul. sovinista nu poti fi din cauza lui ponta, asa ca ma gandesc ca nu prea ti-e drag de iohannis. ma mir.
          cum in mintea oamenilor raman mai usor greselile, cred ca iohannis are un avantaj pentru turul doi.

  4. ooo,în sfârşit un chip ştiut, deşi te dezvăluiseră cuvintele dintru început, ano…. 😀
    unde ai văzut tu că iohannis nu mi-e prea drag?
    de fapt, ca să fiu sinceră, sunt realmente şocată de manipularea roşie. “mândru că sunt român” şi tot ce este pe lângă??? udmr la masă cu prm? ha? iooi, istenem! urmează alianţa cu elenuţa şi pactul de neîndosariere? o fi adevărat că s-a prins şi bunicuţa, în ceasul al doişpelea, că partidul a fost vândut în 2012?

  5. Mai există comunism? Dacă era aşa, clasa muncitoare trebuia să meargă în paradis, nu? Nici măcar unul deviat nu este.
    Dar există Moş Crăciun, personaj atât de credibil ficţional. Şi mai există şi politicieni cu strădanii de a fi credibil, din nefericire ei nefiind personaje de închipuire, şi mai există şi nişte oameni, vreo câteva milioane, care încă au încredere în puterea omului nepervertit moral, oameni a unei ingenuităţi simple care e strivită de agresivitatea zilelor pe care le trăiesc; ăsta o fi Moş Crăciun, omu’ ăsta care le-ar putea aduce de fiecare dată ceea ce ar fi de aşteptat care nu’i totuna cu ceea ce se petrece cu adevărat?
    Pentru că mereu se petrece invers.

    Şi pentru căşi eu bănuiam cine eşti de multă vreme, om al nisipurilor, te întreb cum e pe-acolo, pe la tine, cu această comedie umană. Sau poate că nu’i.

    • CAMELIA, aceia care au trăit în perioada comunistă îl cunosc prea bine pe Moş Gerilă, acel surogat de Moş Crăciun, pentru că l-au aşteptat cu drag, lângă pomul de iarnă. Copilă fiind, îi scriam scrisori şi le puneam la poştă, şi el chiar îmi răspundea. Cu toate că l-am iubit, aş vrea acum să îi spun să nu mai vină niciodată în casele noastre de români, aş vrea să-l pot ierta că ne-a minţit, aş vrea să-i strig în faţă că e un impostor. Şi chiar asta am făcut prin versurile mele. Moş Gerilă este o metaforă a gândirii comuniste care încă stăruie ca un spectru, în mentalitatea românească, şi care ne ţine pe loc, ba chiar ne umbreşte evoluţia spre civilizaţia occidentală. Până nu ne vom scutura de această viziune asupra vieţii, la noi nu va veni niciodată, cu adevărat, Moş Crăciun. Tocmai de aceea nici nu l-au votat românii pe Iohannis, alias Santa Claus.

  6. camelia
    daca in romania centralizarea a disparut, atunci ai dreptate. cata vreme economia centralizata, invatamantul centralizat, sistemul sanitar centralizat, sitemele de protectie sociala si de sanatate centralizate samd sunt sunt inca prezente, inclin sa nu-ti dau dreptate. fara sa dezvolt prea mult, in societatea romaneasca, nu individul este incurajat si protejat, ci grupul, fiind urmarite egalitatea si nivelarea; nu cultura face legea, ci invers; nu elitele sunt promovate, ci dimpotriva. gandirea oamenilor este una invechita, care nu poate proveni de la o scoala mai veche de 50-60 de ani. nu te amagi. sub o alta forma, comunismul este inca prezent.
    comedia umana este un teritoriu electrizant, un spectacol pe a carui scena personalitatea fiecaruia interpreteaza un rol. pe beduini nu-i deranjeaza alegerile din romania nici cat un partz de camila, dar ce vad eu de aici este exact ce am descris mai sus.

  7. psi
    mi-am mai revenit acum din sperietura. scriind asa mult cu dreapta, ma gandeam ca ai folosit stanga la alegeri. 😀
    intr-adevar, ciudate alegeri ale lui ponta. cam mare disperarea, cum spunea si papa. chiar isi inchipuie ca alegatorii astia sunt o turma fara minte, care va urma neconditionat ce spune conducatorul? sa fi fost simpatizantul lor, dupa deciziile astea si dupa dezastrul ridicol de la organizarea votului in afara romaniei, mi-ar fi scazut drastic increderea in ei. cum spuneam si mai sus: in mintea oamenilor raman foarte usor greselile. mai bine nu faci nimic, decat sa gresesti in asemenea momente.

    • dear, cum spuneam şi la papa, tristul adevăr al acestui vot este că ponta a crescut mult în ochii tinerilor, le este model. de altfel le-a îngăduit facultatea fără bacalaureat… şi acum promite o sută de lei în plus de la 1 ianuarie (după modelul decembrist?) cadrelor medicale. el, tânărul procuror, speranţă a justiţiei, a zburat precum săgeata roşie în zare. priviţi-l! mândru că e român! este preşedintele care uneşte oameni (hunor şi wc tudor, dar ce contează???), care a trudit la xerox ca nimeni altul! e?
      sunt şi voi fi mereu un om de dreapta.
      cât despre organizarea votului în diaspora eu cred că este o falsă problemă. sigur, cozile acelea au arătat o faţă urâtă (dar dacă oamenii s-ar fi informat, ar fi putut veni cu formularele gata completate). de ce spun că este falsă problemă? pentru că numărul votanţilor a fost de 153.000. acum cinci ani au votat cu 10.000 mai puţini. în realitate afară trăiesc vreo 4 milioane de români.

      wwfirst, ai creionat atât de bine pe moş gerilă (odios personaj)! 🙁

  8. WORDWASFIRST, eu l-am iubit deopotrivă pe amândoi moşii; pentru mine, oricare le-ar fi fost numele, semnificaţia a fost doar una; chestie care mi se trage de la candoare.

Leave a Reply